Mr Freeman Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


"Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι। Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν। - Λεονάρντο ντα Βίντσι"
"Eσυ σε ποιους ανήκεις ;"


Ο Μr Freeman είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς ενός κινούμενου σχεδίου. Έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φόρα στο διαδίκτυο 21 Σεπτέμβρη του 2009 στο YouTube. Από τότε απέκτησε σημαντική δημοσιότητα που βραβεύεται από σε διεθνές διαγωνισμό BOBs ως καλύτερο βίντεοblog http://www.thebobs.com/index.php
Η βασική θεματολογία των επεισοδίων είναι μονόλογος σε μια άκαμπτη και σαρκαστική κριτική του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες από τους οπαδούς της. Υπάρχει και στα ελληνικά στο κανάλι http://www.youtube.com/user/jholidis



Συνοπτικά για την θεματολογία

To κινούμενο σχέδιο εμπεριέχει πολλά διαφορετικά σύμβολα υποδείξεις και υπονοημένα. Για παράδειγμα σε κάποια στιγμιότυπα ο χαρακτήρας μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή που συμβολίζει κάποια στερεοτυπικά γνωρίσματα ή συγκεκριμένες δημοφιλής προσωπικότητες ή κοινωνικές ομάδες














Subliminal message। Υποσυνείδητα μηνύματα


Απ ότι φαίνεται ο δημιουργός χρησιμοποιεί τα ιδία όπλα εναντίων του συστήματος. Τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι ένα ψυχολογικό τέχνασμα όπου κατά την επικοινωνία ο πομπός μεταφέρει την πληροφορία στο υποσυνείδητο του δεκτή χωρίς να την αντιλαμβάνεται. Χρησιμοποιείται συχνά από το σύστημα για να προτρέπουν τις μάζες σε συγκεκριμένες ενέργειες π.χ. προτροπή για κατανάλωση σε διαφημίσεις, μουσική, αλλαγή της κοινής γνώμης στα ΜΜΕ κ.τ.λ. Συγκεκριμένα ο Mr. Freeman χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα προφανώς για να μας δείξει μια πιο ευρεία εικόνα του εαυτού του. Αναφέρεται σε κάποιο μήνυμα που μόνο λίγοι μπορούν να το βρουν και να το κατανοήσουν.









ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΑΖΛ


Σε όλα τα επεισόδια , εκτός από το "part 0" , εμφανίζεται για χιλιοστά του δευτερόλεπτου μια παράξενη εικόνα, που συμπληρώνει ένα τεράστιο πολυσυμβολικο Πάζλ. Η αρίθμηση των επεισοδίων συνδέεται με αυτά τα τετράγωνα πλαίσια. Εξ άλλου η λέξη “part” σημαίνει «μέρος». Η συμπλήρωση του πάζλ, απ ότι φαίνεται, γίνεται σε ένα τετράγωνο πλαίσιο 8x8 τετραγωνων, δηλαδή το πλέγμα που αποτελείται από 64 κομμάτια.














































Ίσως όλα αυτά να σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με τα εξαγραμμα κείμενα Ι Τσινγκ ή Βιβλίο των Αλλαγών, που είναι ένα αρχαίο κινέζικο κείμενο και χρησιμοποιείται σαν μαντείο για να βρούμε απαντήσεις σε βασανιστικές ερωτήσεις όπως "τι μου επιφυλλάσει το μέλλον;" http://www.skepdic.gr/Entries/Iota/iching.htm

Τα εξαγραμμα του Ι Τσινγκ τα εχει μελετησει Terence Kemp McKenna http://www.youtube.com/watch?v=5nNEArCIv08&p=46EDA5AB99D365B3&index=3&playnext=1 Ο McKenna παρατήρησε πως οι 6 γραμμές και οι 64 πιθανοί συνδυασμοί του Ι Τσινγκ μπορούν να εκφραστούν σε μια αναλογική μεταβολή, στην όποια οικοδομείται πινάκας όπου όλα συγκλείουν στο σημείο μηδέν ,εκεί όπου παρατηρούνται οι εξής αριθμοί 21 12 2012. Μια πολύ ενδιαφέρον σύμπτωση ,καθώς ξέρουμε πως στις 21 Δεκέμβριου 2012 τελειώνει το ημερολόγιο των Μαγιας. Στο πρώτο επεισοδiο της σειράς ,το καρδιογράφημα μετατρέπεται σε 21 12 12. Πιθανολογείται πως τότε τελειώνει και η σειρά Mr Freeman. Το τετράγωνο 8x8 μπορεί να συσχετίζεται και με το "Μαγικό τετράγωνο"

http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_square









Επίσης το μεγάλο σύμβολο που σχηματίζεται έχει πολλές ομοιότητες με τον πινάκα του Hieronymus Bosch «The Seven Deadly Sins and the Four Last Things» «Επτά θανάσιμες αμαρτίες»

Οι πέντε κύκλοι μας παραπέμπουν σε γνώσεις που προέρχονται από τον Εσωτερισμό «τα πέντε στοιχειά» (http://www.fengshuidesign.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=98 ) Αρχαία κινεζική γνώση που κρύβει ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα.

Παρατηρώντας την εικόνα ,που σχηματίζεται, μπορούμε να υποθέσουμε πως το σύμβολο ίσως σχετίζεται με τα ιδεογραφήματα ή ιδεογράμματα στην Αλχημεία (http://www.fengshuidesign.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=98 )
Το τέλειο τετράγωνο, παρουσιάζει την εικόνα εκείνου που έχει πετύχει την αρμονία ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη εξουσιάζοντας απόλυτα την φυσική του κατάσταση
Τα γενετικά γραφικά σύμβολα στην αλχημεία είναι γεωμετρικά σχήματα, τα οποία κατάλληλα συνδεδεμένα δίνουν πολύπλοκες ή μη, σειρές νοημάτων και συμβόλων που οι αλχημιστές κατόπιν ειδικής παιδείας (μύησης) γνώριζαν.
Ο Πλάτων είχε χρησιμοποιήσει την επιγραφή “Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω”. Θεωρούσε τη Γεωμετρία όχι, σαν απλή επιστήμη και της προσέδιδε μια ιδανική και αινιγματική ταυτόχρονα φύση.
Χρησιμοποιεί λοιπόν, η αλχημεία τα γεωμετρικά σχήματα για να καταμετρήσει το άπειρο και τις αφηρημένες ιδέες, το ιδεώδες ή μεταφυσικό διάστημα.
Τα τέσσερα θεμελιώδη αλχημικά ιδεογράμματα είναι ο κύκλος, ο σταυρός, το τέλειο τρίγωνο και το τετράγωνο. Ο κύκλος συμβολίζει κατά τον Πυθαγόρα τη Μονάδα (Μονάς), που αντιστοιχούσε στον αιθέρα, ο σταυρός τη Δυάδα (Δυάς), που αντιστοιχούσε την ύλη - νερό κι γη, το τρίγωνο την Τριάδα (Τριττύς) που αντιστοιχούσε στο χρόνο και το τετράγωνο την Τετράδα (Τετρακτύς) που αντιστοιχούσε στο χώρο, στον κόσμο.

Επίλογος

Δεν μας βασανίζει τόσο η ερώτηση για το ποιος είναι τελικά ο Mr. Freeman, άλλα για το τι μήνυμα προσπαθεί να μας μεταδώσει. Γιατί αναλύοντας τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα μας μπερδεύει με μυστηριώδες σύμβολα και υπονοούμενα;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια